Svijet
0

MUP: Kokain zaplijenjen u Španiji nije bio za Hrvatsko tržište

FENA
Četiri tone kokaina zaplijenjenog u Španjolskoj na brodu OCT Challenger nije bilo namijenjeno hrvatskom narko tržištu, kao što je jučer izvijestio španjolski MUP, a od samog početka u akciji zaplijene sudjelovala je i hrvatska policija, doznaje se danas u hrvatskom MUP-u.

"Kriminalističkom obradom utvrđeno je da krajnje odredište kokaina nije bila Hrvatska i za sada nema nikakvih naznaka da je bilo tko od hrvatskih državljana ili brodara umiješan u krijumčarenje droge", izjavila je za Hinu zamjenica glasnogovornika hrvatskog MUP-a Emina Lišić.

Iz izvora bliskog policiji, koji nije želio biti imenovan, doznaje se da je droga trebala biti iskrcana u nekoj od grčkih luka.

U hrvatskom MUP-u nisu objasnili zašto su njihove španjolske kolege jučer izvijestile da je droga bila namijenjena Hrvatskoj.

Brod OCT Challenger plovio je pod finskom zastavom. U medijima se navodi da ga je nedavno kupila jedna hrvatska brodarska kompanija, a u MUP-u kažu da nikada nije bio registriran u Hrvatskoj. Također tvrde da je od samog početka u akciji zaplijene sudjelovala i hrvatska kriminalistička policija, a sa španjolskim kolegama surađivao je zagrebački Ured Interpola.

Akcija je krenula početkom siječnja ove godine, a doznaje se da je u nju bila uključena i portugalska policija.

Neslužbeno se doznaje da je policija zaustavila isporuku do krajnjeg odredišta jer je brod na putu do Grčke trebao uploviti u još nekoliko luka, pa je postojala opasnost da dio ili cjelokupni teret "nestane".

U MUP-u kažu da se u suradnji s policijama drugih zemalja nastavlja istraga kako bi se razotkrio cijeli lanac krijumčara.

Četiri tone kokaina španjolska je policija zaplijenila u četvrtak, nakon što je brod preusmjerila u luku Almeriju. Uhićena su dvojica Talijana i petorica Grka.