Svijet
0

Munja uzrok avionske nesreće

FENA
Svi putnici i članovi posade ruskog aviona "Tu-154" koji se jučer srušio kod Donjecka u istočnoj Ukrajini poginuli su, a do sada su pronađena beživotna tijela njih 30, javila je sinoć agencija Itar-Tass.

Prema podacima ruskog Ministarstva za vanredne situacije u avionu se nalazilo 159 putnika, od kojih je bilo 39 djece - šestero mlađe od dvije godine. U avionu je bilo i 10 članova posade.

Načelnik Uprave za informiranje Ministarstva za vanredne situacije Rusije Irina Andrijanova izjavila je da je avion kompanije "Pulkovske aviolinije" na letu 612 od crnomorskog ljetovališta Anapa do Sankt Peterburga naišao na oluju, da je "u njega udarila munja i da je očigledno to bio uzrok katastrofe".

Avion je pao s visine do 11.000 metara na oko 45 kilometara sjeverno od Donjecka i zapalio se. Do sada nisu pronađene "crne kutije" sa zapisima komunikacije pilota i tehničkih podataka o letu, na osnovu kojih se može utvrditi uzrok pada.

Načelnik ukrajinskog Hidrometeorološkog zavoda Nikolaj Kulbidi smatra da su piloti morali dobiti informaciju o lošim vremenskim usvjetima u Donjeckoj oblasti.

Meteorolozi u Anapi su 100 posto znali da će biti takvi vremenski uvjeti kada je avionima zabranjeno da ulaze u takve zone, rekao je on.

Generalni direktor aerodroma "Anapa" Oleg Tolstih rekao je da je avion bio ispravan i da su poštovane sve norme ruske Federalne agencije za zrakoplovni saobraćaj.

Prema spisku, većina putnika bili su bračni parovi s jednim ili dvoje djece.

U Sankt Peterburgu je Itar-Tassu saopćeno da je u avionu bilo i stranaca, "uglavnom stanovnika Holandije".

Radi pomoći ukrajinskim spasilačkim ekipama sinoć je u Ukrajinu iz Moskve upućena ekipa ruskih spasilaca i tehnike.

Zbog katastrofe, ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko proglasio je današnji dan danom žalosti, a šef ruske države Vladimir Putin četvrtak, 24. augusta.