Svijet
74

Mumificirano tijelo njemačkog avanturiste pronađeno u jahti koja je plovila 20 godina

Klix.ba
Mumificirano tijelo njemačkog avanturiste Manfreda Fritza Bajorata pronađeno je u jahti koja je plovila u blizini južnog dijela Filipina tokom vikenda.

Pedesetdevetogodišnjeg Nijemca otkrila su dva ribara. Njegovo tijelo pronađeno je u blizini radio-telefona dok je pokušavao da uputi SOS poziv kako bi se spasio. Njegova jahta plovila je svijetom 20 godina.

U kabini koja je bila poplavljena pronađeni su albumi sa fotografijama, odjeća i ostaci hrane. Nije poznato koliko dugo je Manfred mrtav, te kako je umro. Identifikovan je zahvaljujući papirima na jahti.

Jedan njegov prijatelj izjavio je za njemački Bild kako se čuo s njim preko Facebooka prošle godine, pa se pretpostavlja da jahta "luta" okeanima već godinu dana.

Suhi okeanski vjetrovi, visoke temperature i so pomogli su da se njegovo tijelo sačuva. Policija sada pokušava da sazna njegovu posljednju putanju putovanja i ljude s kojima je razgovarao.

Manfred je prekinuo sa svojom ženom 2008. godine. Ona je putovala s njim godinama, a poslije je preminula od raka. Manfredovo tijelo prebačeno je u Butuan City kako bi se uradila obdukcija, dok je jahta usidrena u luci Barobo.

Stručnjaci ističu kako nisu pronađeni dokazi da je u jahti bila druga osoba, te se pretpostavlja da je mornar preminuo iznenada, vjerovatno od srčanog udara. Njemačka ambasada u Manili sarađuje s lokalnim zvaničnicima kako bi pronašli njegovu porodicu u Njemačkoj.