Niko nije preuzeo odgovornost
0

Mumbai: Policija traga za teroristima, uzbuna u gradu

SRNA
Foto: Sky News
Foto: Sky News
Indijski ministar unutrašnjih poslova Palaniappan Chidambaram izjavio je danas da policija u sklopu istrage o jučerašnjem trostrukom bombaškom napadu u Mumbaiju, u kojem je poginulo 17, a povrijeđena 131 osoba, ispituje "svaku moguću neprijateljsku organizaciju".

Niko nije preuzeo odgovornost za jučerašnje napade, koji su najteži u Indiji od novembra 2008. godine kada su u Mumbaiju tokom tri dana haosa poginule 174 osobe, dok je više od 300 povrijeđeno.

   Indijska vlada je za te napade okrivila organizaciju "Lashkar-e-Taiba", čije je sjedište u Pakistanu.

   Jučerašnje tri odvojene eksplozije odjeknule su u razmaku od nekoliko minuta tokom jutarnjeg špica. Napadi su se dogodili samo nekoliko mjeseci nakon nastavka mirovnih pregovora između Indije i Pakistana. Indijski zvaničnici su do sada odbijali spekulacije o tome ko je odgovoran za eksplozije.

   Chidambaram je naglasio da indijske obavještajne agencije nisu primile nikakvo upozorenje o mogućem napadu prije eksplozija u Mumbaiju.

   "Ko god da je odgovoran za ovaj napad, radio je na tome u strogoj tajnosti", rekao je Chidambaram.

   Prema njegovim riječima, bombe su napravljene od amonijum nitrata i nisu aktivirane daljinskim upaljačem.
   Indijski premijer Manmohan Singh osudio je eksplozije i apelovao je na stanovnike Mumbaija da "ostanu mirni i iskažu jedinstvo"