Svijet
0

Mullen: Terorističke aktivnosti dugoročna prijetnja i Pakistanu i SAD-u

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Načelnik Združenog štaba američkih oružanih snaga admiral Mike Mullen kazao je u razgovoru s visokim vladinim i vojnim zvaničnicima u Pakistanu da su ekstremisti povezani s talibanima i Al-Qaidom našli sigurno utočište u toj zemlji, što predstavlja prijetnju i Sjedinjenim Državama i Pakistanu.

Admiral Mullen razgovarao je u subotu s pakistanskim predsjednikom Pervezom Musharrafom i zapovjednikom pakistanske vojske Ashfaqom Parvezom Kayanijem o sve većoj bojazni da se talibani i teroristi povezani s Al-Qaidom obučavaju u udaljenim plemenskim područjima za napade na Pakistan, Afganistan i prekookeanske zemlje.

“Ovde su našli sigurna utočišta, koja su sada predmet naše pažnje. Pred svima nama je izazov da se suočimo s tom prijetnjom, koja je primjetna u porastu nasilja i promjeni taktike. U pitanju je smrtonosni neprijatelj koji nikada neće stati i zato se moramo zajedno boriti protiv njega”, kazao je Mullen, prenosi VoA.

Admiral Mullen ukazao je i na sve veći broj samoubilačkih napada u pakistanskim gradovima, koji su uspaničili lokalno stanovništvo. Također je istaknuo da te terorističke aktivnosti predstavljaju dugoročnu prijetnju i Pakistanu i SAD-u.

Američki vojni dužnosnik nije ponovio nedavnu ponudu tajnika za odbranu Roberta Gatesa za slanje američkih trupa u Pakistan, koju je vlada u Islamabadu odbila. Mullen je kazao da će SAD poštovati suverenitet te zemlje i nastaviti obučavati pakistansku vojsku.

“Razgovarali smo i o pružanju pomoći u obuci vojske, ali ne bih ulazio u detalje u vezi s tim pitanjem. Nastavit ćemo da to radimo, i to samo na zahtjev pakistanskih vojnih dužnosnika”, dodao je.

Govoreći o pakistanskom nuklearnom programu, admiral Mullen je kazao kako vjeruje da su nuklearne bombe na sigurnom mjestu, te da nije zabrinut da bi mogle pasti u ruke terorista.

Od terorističkih napada na Sjedinjene Države 2001. godine Washington je pružio pomoć Pakistanu u iznosu od 10 milijardi dolara, od čega je polovina iskorištena za finansiranje vojnih operacija u toj zemlji povezanih s ratom protiv terorizma.