Svijet
0

Mullen protiv američkog napada na Iran

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki vojni angažman u Iraku i Afganistanu otežao bi svaki pokušaj pokretanja napada na Iran, izjavio je pvi čovjek Pentagona u intervjuu objavljenom u ponedjeljak, dodajući kako je za izbjegavanje novog rata u regiji.

"Zapravo se itekako nadam da nećemo doći u poziciju da uđemo u sukob", izjavio je admiral Michael Mullen, načelnik Združenog štaba, za izraelsku teelviziju Kanal 10 odgovarajući na pitanje bi li preporučio da američke snage preventivno napadnu iranska nuklearna postrojenja, prenosi Reuters.

"Bio bi značajan izazov za Sjedinjene Države da upravo sada uđu u treći sukob u ovom dijelu svijeta", izjavio je Mullen misleći na dugotrajne vojne obaveze Bushove administracije u Iraku i Afganistanu.

Washington predvodi napore na suzbijanju iranskih nuklearnih planova putem sankcija Vijeća sigurnosti UN-a, ali je također nagovijestio da bi rat mogao biti posljednje sredstvo onemogućavanja Teherana, koji insistira na tome da radi isključivo na proizvodnji atomske energije, da stvori atomsku bombu.

Otkako je iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad 2005. godine pozvao da jevrejska država bude "zbrisana s mape", izraelski zvaničnici se zalažu za oštriji pristup svijeta prema Iranu.

"Sasvim sigurno dijelim zabrinutost zbog Irana i njegovog rukovodstva i mislim kako je bitno da što je moguće više pojačamo finansijski pritisak, diplomatski pritisak, politički pritisak, i da istovremeno držimo sve vojne opcije otvorenima", izjavio je Mullen.

Izrael, za koga se vjeruje da je jedina bliskoistočna zemlja s nuklearnim arseanalom, bombardirao je irački nuklearni reaktor 1981.

Izraelski borbeni avioni također su razorili objekt u Siriji prošlog septembra za koji su američki zvaničnici rekli da je služio provedbi tajnoga nuklearnog programa, iako Damask opovrgava da ima bilo kakvo nuklearno postrojenje.

"Sigurno da je situacija sa Sirijom uznemarivajuća i da je razvoj toga nuklearnog reaktora zabrinjavajući, i također je znakovito šta se može učiniti izvan pogleda drugih. Jednostavno ne možete biti sigurni da li neko negdje drugdje razvija nuklearni program", izjavio je Mullen.

Spekulacije da bi Izrael mogao sam napasti iranska nuklearna postrojenja zasjenjene su procjenama da su njegove oružane snage previše limitirane za takav zadatak.

Uveliko se očekuje da Iran izvrši odmazdu za svaki takav napad svojim napadom na izraelske i američke ciljeve u Zalivu.