Svijet
0

Mullen: Možemo napasti Iran i pored opterećenosti vojske SAD-a

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Novi načelnik združenog štaba američke vojske admiral Michael Mullen izjavio je u četvrtak uvečer da Sjedinjene Države imaju odgovarajuće mogućnosti za napad na Iran iako ta opcija ostaje kao posljednje rješenje ako diplomatija ne donese rezultata.

Postoje više nego dovoljne rezerve za odgovor ako to vodstvo države od nas zatraži, usprkos opterećenosti američkih snaga u Iraku i Afganistanu, rekao je admiral Mullen na prvoj konferenciji za novinare otkako je 1. oktobra preuzeo zapovjedništvo nad vojskom SAD-a.

Sekretar za odbranu Robert Gates je dodao da nuklearni materijal u rukama Iranaca povećava strahovanja da bi se atomsko oružje moglo naći u rukama terorista.

Admiral Mullen i Gates su također još jednom pozvali Kongres da odustane od izglasavanja rezolucije o genocidu koji su Turci 1915. godine počinili nad Armenima ističući da bi takav potez mogao donijeti nepotrebne nevolje američkim snagama u Iraku i Afganistanu.

"Ne mislim da Turci blefiraju, verujem da je za njih ovo pitanje važno. Također mislim da postoji opasnost od ograničavanja korištenja njihovoga zračnog prostora i puteva", rekao je Gates, prenijele su agencije.

Komentar američkog ministra odbrane odnosi se na najavljene kontramjere Ankare ako oba doma Kongresa podrže neobavezujuću rezoluciju o ubistvu oko milion i po Armena prije stotinjak godina, što bi značilo teškoće u opskrbi američkih vojnika raspoređenih u regiji.

Govoreći o zabrinutosti Washingtona u vezi s pojačanim ruskim angažmanom u rješavanju iranske nuklearne krize, Gates je istaknuo da je ruski predsjednik Vladimir Putin "ozbiljan u namjeri da igra konstruktivnu ulogu" u rješavanju ovog problema.