Svijet
0

Mula Omar: Zarqawijeva smrt neće oslabiti irački otpor

FENA
Duhovni vođa talibana, mula Omar je objavio u petak da smrt šefa al-Qaide u Iraku, Jordanca Abu Mussaba al-Zarqawija, neće oslabiti otpor u Iraku, jer "bilo koji mladi može postati Zarqawi".

"Ubistvo Abu Mussaba al-Zarqawija neće oslabiti irački otpor jer je to nacionalni pokret otpora i bilo koji mladi može postati Zarqawi", navodi se u saopćenju mula Omara, koje je telefonski pročitao glasnogovornik talibana Mohammad Hanif.

"Zarqawi je postigao svoj cilj, on je želio da organizira masovan otpor Amerikancima, i on je to uradio. Danas, mada Zarqawi nije više tu, iza njega su ostali na hiljade mladih koji će još više ubrzati otpor", naglasio je mula Omar, koji se nalazi u bijegu nakon svrgavanja talibanskog režima 2001.

Nije bilo moguće provjeriti neovisne izvore da li ovo saopćenje dolazi od duhovnog vođe talibana koji je u bijegu, jer je ono objavljeno na jednom uobičajenom kanalu.

"Obavještavam sve muslimane u Afganistanu i drugim muslimanskim zemljama da napadi i otpor protiv invazije kršćana neće oslabiti", zaključio je mula u svom saopćenju.

Abu Mussab al-Zarqawi je ubijen u srijedu navečer u američkom zračnom napadu.