Svijet
0

Mula Omar odbacio izvještaje o mirovnoj formuli za Afganistan

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Talibanski vrhovni vođa u utorak je odbacio izvještaje da je poslao pismo saudijskom kralju s mirovnom formulom za okončanje rata u Afganistanu i uslovima za razgovore s afganistanskom vladom.

Mula Mohammad Omar, čiju su glavu Amerikanci ucijenili na deset miliona dolara, također je negirao izvještaje da su pripadnici ponovo osnaženog talibanskog pokreta održali razgovore sa zvaničnicima afganistanske vlade na okončanju sukoba.

"Činjenica je da Islamski Emirati nisu održali nikakve pregovore u Saudijskoj Arabiji ili Ujedinjenim Arapskim Emiratima ili bilo gdje drugo", navodi talibanska internetska stranica Omarovu izjavu, prenosi Reuters.

"Nisam poslao nikakvo pismo saudijskom kralju Abdullahu bin Abdul-Azizu ni protivničkoj strani (afganistanskoj vladi), niti sam primio ikakvu poruku od njih", navodi Omar u izjavi.

U izjavi se navodi da je sve što je rečeno o toj temi lažno i da je dio zapadne propagande.

Iranska štampa prva je javila da je Omar poslao mirovnu formulu saudijskom kralju.

I mediji iz drugih zemalja također su javljali o formuli koja uključuje smjenu desetaka hiljada NATO-ovih vojnika u Afganistanu vojnicima iz islamskih zemalja i diobu vlasti s predsjednikom Hamidom Karzaijem, koji predvodi afganistansku vladu od svrgavanja talibana u 2001.

U izjavi Omar nije ponovio talibanski raniji stav da će se islamistički pokret boriti do posljednjeg kako bi protjerao NATO-ove vojnike iz Afganistana, niti je spomenuo uslove pod kojima bi se talibani mogli uključiti u pregovore.

Provizorni prvi korak ka pregovorima poduzet je u septembru kada su se provladini afganistanski zvaničnici i bivši pripadnici talibana sastali u Saudijskoj Arabiji. Dugi korak također se očekuje.

Otada su talibani odbacivali razgovore i izjavljivali kako neće ući u pregovore sve dok se i posljednji strani vojnik nalazi u Afganistanu.

Septembarski susret, ipak, pružio je zrno nade u okončanje intenzivirane talibanske pobune koja je povećavala strahovanja u perspektivu Afganistana i neuspjeh zapadnih napora na uspostavi mira i gradnji stabilne države.

Sa širenjem talibanske pobune više od sedam godina od njihovog svrgavanja, i bez ikakve perspektive okončanja sukoba na vidiku, mogućnost razgovora s pobunjenicima, ili s barem nekim njihovim elementima, postala je jedna od opcija Karzaijeve vlade i njenih zapadnih sponzora.

Oni se nadaju privući umjerene talibane, ili možda oportunističke komandante, u razgovore kako bi izolirali al-Qaidu i njene tvrdokorne pristalice, tvrde analitičari.

Nasilje u ovoj godini u Afganistanu najkrvavije je od talibanskog svrgavanja. Oko 70.000 stranih vojnika, među njima i 32.000 Amerikanaca, bori se protiv talibana, čiji su se utjecaj i napadi proširili na jugu, istoku i zapadu zemlje.

Sjedinjene Države planiraju poslati između 20 i 30 hiljada dodatnih vojnika do idućeg ljeta.