Britanski mediji
0

Muke sa imigrantima u Grčkoj

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Raščišćavanje divljeg imigrantskog naselja u francuskom pograničnom gradu na La Mancheu, Calaisu, poznatom kao "Džungla", kako bi se spriječile stotine imigranata da ilegalno pređu u Britaniju, naišlo je na brojne komentare u londonskoj štampi.

Observer piše o sličnim mukama na kojima su se našle grčke vlasti, koje očajnički pokušavaju da se nose sa talasom imigranata koji je zapljusnuo grčka ostrva, gdje sabirni centri ne mogu da zbrinu sve kojima je potreban smještaj.

Grčka je, po riječima njenih zvaničnika, postala centar za ulazak u EU na "zadnja vrata".

Problem za Grke je geografija njihove zemlje, sa mnoštvom ostrva čije je obale vrlo teško kontrolisati, i na koja se sad iskrcavaju imigranti iz Azije i Afrike, njih oko 150.000 tokom prošle godine, na putu ka zapadnoj Evropi.

Primjetna je pojava sve većeg broja djece koja su sama poslata u egzil, kao i povećanje broja trudnica, što predstavljaju sve veći humanitarni problem.

Sve veći problem za vlasti postaju i socijalne napetosti koje priliv siromašnih stranaca izaziva. Lokalno stanovništvo svaljuje na njih krivicu za porast kriminala u svojim sredinama, a politička desnica iz toga izvlači sopstvenu političku korist.

Otvaranje većih"koncentracionih" centara nije rješenje, kažu grčke vlasti, koje traže pomoć EU, dok sjeverno-evropske zemlje kažu kako su one već podnijele veliki teret ilegalne imigracije.

Observer konstatuje da Grčka ima najstroži azilantski proces, dajući azil samo za 0,05 aplikanata.