The Times
0

Muke Baracka Obame

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Protekla sedmica nije bila naklonjena Baracku Obami: ekonomski pokazatelji nisu povoljni, američki generali dovode u pitanje njegovo obećanje da će sljedećeg ljeta početi vraćati trupe iz Afganistana, a nepotrebno je uvučen u spor oko izgradnje muslimanskog centra blizu mjesta gdje su stajali tornjevi Svjetskog trgovinskog centra, piše u četvrtak The Times.

Da je u pitanju samo jedna loša sedmica, predsjednik Obama bi mogao lako zaboravi na nju. Međutim, unutarstranački izbori u Republikanskoj stranci pokazuju da se ona ozbiljno sprema za novembarske izbore za dio američkog Kongresa.

Barack Obama je u prvom dijelu svoga mandata ostvario nekoliko zapaženih uspjeha, piše Times.

Progurao je u Kongresu program stimulativnih ekonomskih mjera vrijedan 800 milijardi dolara i 700 miliona dolara vrijedan paket pomoći bankama. Pokrenuo je reformu američkog zdravstvenog sistema i povećao broj vojnika u Afganistanu istovremeno povlačeći vojnike iz Iraka.

Sudeći po tim dostignućima, ne bi trebalo da ima nikakvih problema u novembru, ali počinio je i dosta pogrešaka. Najveći problem je što je njegova administracija postala neodlučna. Izjave sada djeluju sračunato i često se čini da se želi zadovoljiti svakoga.

Moguće je da će republikanci na parcijalnim izborima u novembru preuzeti većinu u Zastupničkom domu i Senatu, šo će učiniti težim ostvarivanje Obaminih ciljeva u oblasti socijalnih programa, zakona o klimatskim promjenama i časnog povlačenja iz Afganistana, zaključuje Times.