Svijet
0

Muhamed Merah bit će sahranjen u Francuskoj

FENA
Mohammed Merah (Foto: AFP)
Mohammed Merah (Foto: AFP)
Napadač iz Toulousea Muhamed Merah bit će sahranjen u Francuskoj nakon što su alžirske vlasti odbile dati dozvolu za njegov ukop, saopćio je u četvrtak francuski muslimanski zvaničnik.

Abdulah Zekri iz Muslimanskog vijeća Francuske naveo je sigurnost kao razlog odbijanja dozvole.

On je izjavio novinskoj agenciji AFP da je Merahova porodica zatražila od njega da organizuje sahranu u roku pd 24 sata.

Članovi porodice nadali su se da će prebaciti Merahovo tijelo u Alžir, odakle i potječe porodica.

Porodica je planirala da obavi sahranu u mjestu Souagui, 80 kilometsra južno od prijestolnice, Alžira.

Merah (23) je ubio sedam ljudi, među kojima i troje djece, u jugozapadnoj Francuskoj prije nego što je i sam ubijen tokom opsade njegove kuće prošle sedmice.

Policija je pronašla napušteni automobil u blizini Toulousea s mogućim vezama s Merahom i napadom, javili su francuski mediji.

Automobil su pronašli mještani u srijedu navečer u St. Papoulu, selu u blizini grada Castelnaudary, javile su regionalne dnevne novine Midilibre.

Sivi Renault Clio sadržavao je dijelove skutera Yamaha Timax, isti tip skutera koji je koristio Merah dok se vozio prema mjestu ubistva, navode francuski mediji.

Vlasnik automobila identifikovan je kao čovjek koji živi u istom stambenom bloku u Toulouseu kao i Merah, navela je France 3 TV riječi izvora bliskog istrazi.

Francuske novine javile su da to otkriće podržava teorije da je Merah mogao imati saučesnike.

Ubičin stariji brat, Abdulkadir Merah, izjavio je istražiteljima da je treći čovjek bio prisutan s drugom dvojicom kada je skuter koji je korišten u napadima ukraden, javile su novine Le Parisien.

Merah je ubijen u policijskom napadu na njegov stan u Toulouseu 22. marta nakon 32-satne opsade. On je ubio trojicu vojnika u dva odvojena napada prije nego što je ubio troje djece i nastavnika u jevrejskoj školi.

Mediji navode da je Merah, koji je rođen u Francuskoj i alžirskog je porijekla, poručio policiji kako je želio osvetiti plestinsku djecu i napasti francusku vojsku zbog njenih intervencija van zemlje.

Njegov otac, Muhamed Benalal Merah, izjavio je da je unajmio alžirskog advokata da tuži snage francuske specijalne policije za ubistvo njegovog sina, prenosi BBC.