Svijet
577

Muhamed je najpopularnije ime za djecu u Velikoj Britaniji u 2014.

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Najpopularnije ime za muške bebe u Velikoj Britaniji tokom 2014. godine je Muhamed. Novu listu najpopularnijih dječijih imena za ovu godinu sastavio je britanski BabyCentre.

Muhamed je ime posljednjeg Božijeg poslanika, zbog toga je toliko popularno, a u Britaniji je njegova popularnost porasla sve do prvog mjesta na listi. Od posljednjeg priređivanja ovih podataka ovo ime je "napredovalo" za 27 mjesta na listi

"Tradicionalno se ime Muhamed daje prvorođenom sinu u muslimanskim porodicama", izjavila je urednica web stranice za roditeljstvo BabyCentrea Sarah Redshaw.

Dodala je također da povećanje broja arapskih imena inače kod novorođenčadi u Britaniji sve više pokazuje raznolikost tog društva.

Ime Muhamed je sa 27. pozicije na listi dospjelo na prvo mjesto ostavivši tako iza sebe imena Oliver, Jack, Noa i slična. Prije nego je postalo najčešće muško ime na nivou države, Muhamed je bilo najčešće ime novorođenih dječaka u Londonu.

Najpopularnije ime za djevojčicu je Sophia, a arapsko žensko ime Nur se prvi put ove godine našlo na listi čestih dječijih imena i zauzelo je 29. mjesto.