Nasljednik trona bivše kraljevine
0

Muhamed el-Senusi spreman da služi Libiji

FENA
Muhamed el-Senusi
Muhamed el-Senusi
Nasljednik trona bivše kraljevine Libije Muhamed el-Senusi, u egzilu već 23 godine, izjavio je u razgovoru koji će u četvrtak objaviti njemački sedmičnik Die Zeit kako je "spreman služiti" svojoj zemlji ako to narod želi.

"Narod treba da odluči", kazao je 49-godišnji Muhamed el-Senusi, "Treba da postavimo temelje za demokratsku državu", izjavio je on.

"Bit ću sretan i ponosan na svoj narod kada vidim zastavu slobode kako leprša iznad Tripolija", kazao je on za njemačke novine.

El-Senusi je kazao kako je posljednjih dana razgovarao sa zvaničnicima u Francuskoj i da se sastao s francuskim i britanskim ambasadorima u Tripoliju. Dodao je kako je primio "puno poziva iz Libije".

Po El-Senusijevim riječima, ne postoji rizik da nema ko da upravlja zemljom. "Libija nije Afganistan, Irak ili Jemen. Sistem klanova je potpuno drugačiji. Klanovi neće vlast, oni žele razuman život. Libijci nisu fanatični muslimani", izjavio je on, prenio je AFP.

El-Senusi se u aprilu obratio evropskom parlamentu. Nećak kralja Idriza I, kojeg je 1969. godine svrgnuo Moamer Gadafi, on je sin Hasana el-Senusija, koji je umro 1992. godine, a kojeg je 1956. godine Idriz odredio kao princa nasljednika. Prinčevska porodica je najprije nastavila da živi u Libiji, a zatim je 1986. godine, s Gadafijevim pristankom, otišla u egzil.

Od tada, princ prestolonasljednik živi u SAD-u, Velikoj Britaniji i Francuskoj.