Zimbabve
0

Mugabe zadovoljan odbacivanjem prijedloga rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a

FENA
Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe izrazio je "zadovoljstvo" vetom koje su uložile Kina i Rusija u petak na prijedlog rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN), kojom je tebalo da sa zavedu sankcije Zimbabveu, izjavio je u subotu na BBC-u ambasador ove zemlje pri UN-u.

"Predsjednik Mugabe je zadovoljan što su Ujedinjeni narodi i dalje organizacija u kojoj postoji jednaki suverenitet za svaku članicu, te da postoji kontrola u sistemu koji štiti slabe od moćnih", rekao je ambasador Boniface Chidyausiku, u intervjuu.

SAD i njeni saveznici doživjeli su u petak udarac u Vijeću sigurnosti UN-a, u kojemu su Kina i Rusija uložile veto na prijedlog rezolucije o uvođenju sankcija Zimbabveu zbog spornog i nepravilnog izbornog procesa.

Prijedlog rezolucije, koji su izradili Amerikanci, dobio je devet glasova, SAD, Francuska, Velika Britanija, Belgija, Hrvatska, Italija, Costa Rica, Panama, Burkina Faso i pet protiv, Kina, Rusija, Južna Afrika, Libija, Vijetnam s Indonezijom koja je bila suzdržana.

Tekst je, dakle, odbačen.