Svijet
0

Mugabe odbacio prijedlog Ban Ki-moona

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe (84) odbacio je ponudu generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona da u Harare pošalje svog specijalnog izaslanika, objavio je današnji "Herald".

Kako prenosi taj državni list iz Hararea, Mugabe je rekao da "bilo šta što miriše na američki i britanski utjecaj nije prihvatljivo za Zimbabve".

Generalni sekretar UN-a je taj prijedlog iznio u utorak, poslije susreta s Mugabeom, na marginama samita Organizacije UN-a za hranu i poljoprovredu (FAO) u Rimu.

Ban Ki-moon je rekao da bi specijalni izaslanik mogao pružiti podršku održavanju drugog kruga predsjedničkih izbora u Zimbabveu, zakazanih za 27. juna.

Ban je najavio da bi u Zimbabve poslao Hajlea Menkeriosa iz Eritreje ukoliko bi se Mugabe s tim saglasio, prenijela je agencija DPA.

Prema zvaničnim rezultatima izbora od 29. marta, koje je izborna komisija saopćila 2. maja, vođa opozicije u Zimbabveu i lider Pokreta za demokratske promjene (MDC) Morgan Tsvangirai je na izborima osvojio 47,9 posto glasova, a Mugabe 43,2 posto, podsjetile su agencije.

Tsvangiraj najprije nije prihvaćao ove rezultate, saopćivši da je već u prvom krugu odnio pobjedu, ali je poslije odlučio da učestvuje u drugom krugu izbora.

On je po povratku u zemlju iz Južne Afrike izjavio da će pobijediti u drugom krugu predsjedničkih izbora, na kojima mu je protukandidat aktuelni predsjednik Mugabe, podsjetile su agencije.

Mugabe je predsjednik Zimbabvea od stjecanja nezavisnosti te zemlje, 1980. godine, a organizacije za zaštitu ljudskih prava ga optužuju za postizborno nasilje, u kome je smrtno stradalo najmanje 50 pristalica opozicije.