Ukinut tv prenos suđenja
0

Mubarakovo suđenje spojeno sa suđenjem ministru Adlyju

FENA
Hosni Mubarak
Hosni Mubarak
Suđenje bivšem egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku će se spojiti sa suđenjem njegovog bivšeg ministra unutarnjih poslova Habibu al-Adlyu i bit će ukinut direktan televizijski prijenos suđenja, odlučio je u ponedjeljak sud.

Advokati koji zastupaju porodice ubijenih demonstranata u ustanku pozdravili su odluku o spajanju suđenja, prenosi BBC.

Mubarak će biti osuđen na smrtnu kaznu ukoliko mu se dokaže krivica za ubistvo demonstranata u ovogodišnjem ustanku.

Stotine policajaca je stajalo isred zgrade suda tokom današnjeg suđenja Mubaraku.

Manji broj Mubarakovih pristalice se skupio ispred zgrade suda skandirajući "On je Egipćanin do smrti" i "Hosni Mubarak nije Saddam". Došlo je do sukoba s Mubarakovim protivnicima.

Kao i na prvom saslušanju, sudac se trudio da održi mir u sudnici, jer je bilo pristuno više od 100 advokata i svi su željeli da ih sudija čuje. Zamolio ih je nekoliko puta da sjednu.

Sudija je počeo pregledavati dokaze, i poslije kraće pauze suđenje je nastavljeno.

Kada se vratio sudac je naredio spajanje suđenja i najavio da će direktan televizijski prijenos suđenja biti ukinut, jer je to "u interesu javnosti". Zakazao je nastavak suđenja za 5. septembar.

Neki posmatrači su rekli da će ukidanje direktnog prijenosa olakšati rad suda iako su Mubarakvoi protivnici izvan suda bili bijesni.

"Prevaranti! Slučaj je važan za obrazovanje javnog mnijenja. Ukidanje direktnog prijenosa znači da postoji dogovor s Mubarakom", rekao je za Reuters jedan od Mubarakovih protivnika.

Bivši ministar unutranjih posloslova Adly, koji je već osuđen na 12 godina zatvora za pranje novca, ponovno se pojavio na sudu u Kairu u nedjelju optužen za ubistva 850 demonstranata tokom ustanka.