Šarm el-Šeik
0

Mubarakova supruga u bolnici, pozlilo joj poslije privođenja

FENA
Suzanne Tabet
Suzanne Tabet
Suzanne Tabet, supruga svrgnutog egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, zadržana je na liječenju u bolnici u Šarm el-Šeiku pošto joj je pozlilo nakon što je saznala da je izdat nalog za njeno pritvaranje zbog optužbi za korupciju.

Direktor bolnice Muhamed Fatahalah izjavio je da je Suzanne Tabet (70) imala bolove u grudima i probleme sa srcem, da se onesvijestila i da je sada na intenzivnoj njezi jer joj zdravstveno stanje još nije stabilno, prenosi Associated Press.

Egipatske vlasti su jučer izdale nalog za njen pritvor pošto je prvi put ispitana zbog optužbi za zloupotebu vlasti i nezakonito bogaćenje.

Jedan bezbjednosni zvaničnik rekao je da će bivša prva dama Egipta neko vrijeme provesti u bolnici, a potom će biti prebačena u ženski zatvor u Kairu. U istoj bolnici u tom egipatskom odmaralištu na obali Crvenog mora smješten je i Mubarak (83), također zbog srčanih problema.

Suzanne je dosad provodila s njim najveći dio dana.

Mubarak je uhapšen 13. aprila i od tada je u pritvoru u bolnici pošto mu je pozlilo tokom prvog ispitivanja.

Svrgnuti predsjednik i njegova supruga jučer su prvi put ispitivani u vezi s navodima o nezakonitom sticanju bogatstva, uključujući vilu vrijednu šest miliona dolara u Šarm el-Šeiku, luksuznu vilu u Kairu i 3,3 miliona dolara na bankovnom računu.

Sumnja se također da je Mubarak lično kontrolisao bankovni račun Aleksandrijske biblioteke, na kojem je bilo 145 miliona dolara.

Mubarak je dosad nekoliko puta ispitivan po navodima za razne optužbe, među kojima izdavanje naređenja da se puca u demonstrante.

Švicarska je početkom maja saopćila da je zamrznula 463 miliona dolara za koje se vjeruje da pripadaju Mubaraku i njegovim saradnicima.

Mubarak je poslije tri decenije, 11. februara svrgnut s vlasti poslije 18-dnevnih masovnih demonstracija, u kojima je ubijeno najmanje 846, a povrijeđeno više od 6.000 ljudi.