Počelo suđenje
0

Mubaraka u sudnicu ponovo unijeli na nosilima

FENA
Hosni Mubarak
Hosni Mubarak
Treće saslušanje u okviru suđenja bivšem egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku, kojeg su u sud unijeli na nosilima, počelo je u ponedjeljak ujutro u Kairu.

Mubarak je stigao u ambulantnom vozilu pred zgradu policijske škole u kojoj je sjedište kaznenog suda, pred kojim treba da odgovara za ubistva i korupciju, a zatim je na nosilima unesen u dvoranu za saslušanje.

Svrgnuti predsjednik je na nosilima prisustvovao i prethodnim saslušanjima 3. i 15. augusta.

Osamdesettrogodipšnji Mubarak ima srčane probleme i depresiju, a kolale su i kontradiktorne informacije da boluje od raka, javio je AFP.

Za razliku od prva dva saslušanja, ovo treće neće prenositi državna televizija iako je prikazala slike Mubarakovog dolaska pred zgradu suda.

U toku jutra, ispred zgrade je došlo do sukoba između pristalica i protivnika bivšeg predsjednika, zbog čega je intervenirala specijalna policija.

Reuters je objavio, pozivajući se na egipatsku državnu televiziju, da je helikopter s Mubarakom sletio u dvorište suda. Na suđenje su također dovezena i dvojica njegovih sinova Ala i Gamal, te ostali suoptuženici.

U represiji revolucije, koja je završila Mubarakovim povlačenjem s dužnosti 11. februara, ubijeno je 850 ljudi po službenim podacima.