Egipat
0

Mubarak upozorio Netanyahua da ne pokreće novu ofanzivu u Gazi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Egipatski predsjednik Hosni Mubarak upozorio je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u četvrtak prilikom susreta u Egiptu da ne pokreće novu ofanzivu u Gazi, javila je egipatska državna agencija Mena.

Tokom susreta usredotočenog na pokretanje izraelsko-palestinskog mirovnog procesa koji je u škripcu, Mubarak je u Sharm el-Sheikhu na Crvenom moru kazao kako "Egipat odbija svaku novu ofanzivu u Gazi" koju kontroliraju palestinski islamisti iz Hamasa, javila je Mena.

On je spomenuo "opasnost od nedavnih izraelskih prijetnji i njihovih posljedica za stabilnost i sigurost regije i za mir na Bliskom istoku", nakon palestinskog raketiranja Izraela i izraelskih napada na palestinsku enklavu.

Egipatski predsjednik je upozorio da su te napetosti bile dodatna prepreka naporima da se mirovni proces izvuče iz ćorsokaka, prenio je AFP.

"Mubarak je ocijenio kako je neophodno da Izrael ponovo razmotri svoje stavove i svoje politike i poduzme mjere za uspostavljanje povjerenja" s Palestincima, javila je Mena.