Počelo suđenje u Kairu
0

Mubarak u sudnici smješten u kavez poput životinje

FENA
Hosni Mubarak
Hosni Mubarak
Suđenje bivšem egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku (83) za ubistvo više od 800 demonstranata protiv njegovog režima počelo je u srijedu u Kairu.
Hosni Mubarak
Hosni Mubarak
Optuženi je u sudnicu unesen u krevetu, blijed u licu i obučen u bijelo, i nalazi se u "gvozdenom kavezu", u kojem su i njegovi sinovi Gamal i Ala, koji su optuženi i za umiješanost u korupciju i kriminal, javio je AFP.

U okviru istog slučaja sudi se i bivšem ministru unutarnjih poslova Habibu al-Adliju i šestorici njegovih zamjenika.

Ovo je prvo javno pojavljivanje Mubaraka otkako je svrgnut s vlasti 11. februara, a suđenje se uživo emituje putem državne televizije.

Ispred sudnice u okviru sudske akademije u predgrađu Kaira ranije je došlo je do čarki između Mubarakovih pristalica i protivnika, pojedinci su bacali kamenice, a više stotina policajaca je intervenisalo kako bi uspostavilo red i mir.

Sudnica
Sudnica
Istovremeno, pojačane su mjere sigurnosti u centru prijestonice na trgu Tahrir, centralnom mjestu okupljanja demonstranata, gdje su raspoređene policijske i vojne snage za razbijanje protesta, kao i nekoliko oklopnih vozila.

Mubaraku bi, ukoliko bude osuđen, mogla da bude izrečena smrtna kazna.

Očekuje se da će se današnje suđenje brzo završiti, čitanjem optužbi i izjašnjavanjem optuženih.

Mubarak je u Kairo prebačen iz Sharm el-Sheika.

Hosni Mubarak
Hosni Mubarak
Mediji su izvještavali da će Mubarak pokušati da odgodi pojavljivanje pred sudom pravdajući to zdravstvenim stanjem. Tvrdi se da, navodno, svjesno izbjegava da uzima hranu, ili to čini rijetko, kako bi izgledao što slabije.

U početku se tvrdilo da ima srčane probleme, a njegovi advokati sada govore i o raku u stomaku.