Demonstranti bijesni
0

Mubarak s porodicom pobjegao iz Kaira

Sarajevo-x.com
Hosni Mubarak (Foto: AFP)
(Foto: Reuters)
Egipatski predsjednik Hosni Mubarak pobjegao je u petak iz Kaira i s porodicom se uputio u svoju rezidenciju u Sharm el-Sheikhu.

Mubarak u četvrtak uvečer nije podnio ostavku tokom svog obraćanja naciji, iako je masa okupljena na trgu to očekivala. Njegovu odluku da ne podnese ostavku, već većinu ovlasti prenese na potpredsjednika Omara Sulejmana, podržala je vojska i najavila ukidanje vanrednog stanja.

Brojni demonstranti krenuli su danas na predsjedničku palaču u Kairu, no Mubarak je več otišao iz Kaira. Kako saznaju strani mediji, s porodicom se helikopterom uputio u poznato odmaralište Sharm el-Sheikh.

"Mubarak je napustio Kairo s porodicom", kazao je za AFP izvor blizak vladi.

Ljutiti demonstranti koji su očekivali da Mubarak podnese ostavku danas su ponovo na ulicama Kaira i krenuli su na simbole omraženog režima.

Vojska je saopćila da podržava Mubarakov plan za mirni prenos vlasti i državanje slobodnih i fer izbora kasnije ove godine. Vojska je još jednom ponovila da će doći do ukidanja vanrednog stanja čim se "završi trenutno stanje".

Vojska je također pozvala na prekid demonstracija, vraćanje u normalan život, te demonstrantima poručila da "čuvaju imovinu i interese egipatskih velikih ljudi".

Strani mediji izvještavaju da je narod isuviše bijesan i da postoji veliki rizik da bi mogao izbiti novi val nasilja.

BBC-jev novinar Jon Leyne izvijestio je da bi danas moglo doći i do sukoba između demonstranata i vojske.

"To bi bio najopasniji trenutak tokom posljednje dvije sedmice demonstracija", kazao je Leyne.

"Cijela nacija je na ulicama. Jedini izlaz je pad režima. Mi ćemo pobijediti. Još ima nade da nam se vojska pridruži", kazao je opozicioni lider Mohamed ElBaradei.

Podsjetimo, Mubarak je u svom sinoćnjem govoru istakao da će na mjestu predsjednika ostati do septembarskih izbora.