Barack Obama
0

"Mubarak ne treba da se kandiduje"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik SAD Barack Obama poručio je egipatskom kolegi Hosniju Mubaraku da ne treba da se kandiduje za novi predsjednički mandat na izborima u septembru, prenio je večeras "New York Times"

Obaminu poruku prenio je bivši američki ambasador u Egiptu Franck Wisner, kojeg je američka administracija juče poslala u Kairo, navodi list na svom internet siteu, pozivajući se na američke diplomate.

Obama nije direktno zatražio od Mubaraka da se sada povuče, ali mu je čvrsto savjetovao da treba da otvori put reformskom procesu koji će kulminirati slobodnim i poštenim izborima u septembru, kada će se birati novi egipatski lider, piše "New York Times".

List je dodao da je ovaj nezvanični kanal za komunikaciju odobrio lično Obama, koji je danas u Bijeloj kući sa svojim timom za nacionalnu bezbjednost razmotrio krizu u Egiptu.

Komentatori smatraju da je ovo znak da administracija SAD počinje da uskraćuje podršku jednom od svojih najbližih saveznika u regionu sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

Najmanje milion ljudi učestvovalo je u današnjim demonstracijama u Kairu i Aleksandriji sa zahtjevom da Mubarak ode sa vlasti poslije 30 godina na čelu države.