Washington
0

Mubarak i Obama razgovarali o bliskoistočnom mirovnom procesu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Egipatski predsjednik Hosni Mubarak boravi ove nedjelje u posjeti SAD-u, gde je u utorak razgovarao s predsjednikom Barackom Obamom u Bijeloj kući o toku bliskoistočnog mirovnog procesa.

Američki predsjednik je govorio poslije sastanka optimistički o naporima koji se ulažu u cilju obnove mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca, javio je BBC.

Riječ je o prvoj posjeti egipatskog predsjednika Bijeloj kući u proteklih pet godina - pošto je u junu predsjednik Obama održao baš u Egiptu svoj govor namjenjen islamskom svijetu.

Američki predsjednik računa na pomoć Egipta u traganju za mirom na Bliskom istoku, a novinarima je rekao u utorak da se nastojanja Washingtona da izdejstvuje prestanak novih izraelskih naselja na palestinskoj okupiranoj teritoriji "kreću u dobrom pravcu".

Mubarak je rekao u susretu s novinarima da Izrael treba da zaboravi na privremena rješenja i nastavi pregovore o konačnom statusu kako bi došao do mirovnog sporazuma s Palestincima.

Američki zvaničnici ne žele da komentarišu ocjene da je pokrenuta nova mirovna inicijativa na Bliskom istoku, ali - kako javlja BBC-jev dopisnik - u Washingtonu se može osjetiti da se nešto događa i posmatrači kažu da je moguće da će već sljedećih mjeseci predsjednik Obama tražiti od sukobljenih strana opipljiv napredak u pravcu mira na Bliskom istoku.

Predsjednik Egipta Hosni Mubarak izjavio je na početku posjete da bi arapske zemlje priznale Izrael i normalizovale odnose s jevrejskom državom njim samo poslije sveobuhvatnog Bliskoistočnog mirovnog sporazuma ali ne i prije toga.

Hosni Mubarak se nalazi u zvaničnoj posjeti Washingtonu na razgovorima s američkim zvaničnicima koji su od arapskih država zatražili da počnu da normalizuju odnose s Izraelom u zamjenu za predloženo privremeno zamrzavanje izgradnje jevrejskih iseljeničkih naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji.

U intervjuu državnom egipatskom listu Al Ahramu, Mubarak je rekao da bi one arapske države koje su imale trgovinske veze s Izraelom mogle da razmisle o njihovoj obnovi pod uslovom da Izrael prekine izgradnju naselja i obnovi pregovore s Palestincima.