Svijet
0

Mubarak i Arapska liga zabrinuti zbog Gaze

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Egipatski predsjednik Hosni Mubarak telefonirao je izraelskom premijeru Ehudu Olmertu u vezi s izraelskom blokadom Pojasa Gaze i velikim isključenjima struje koje je ta blokada izazvala.

Arapska liga je također izrazila zabrinutost zbog stanja na toj palestinskoj teritoriji i sazvan je poseban sastanak ovog foruma na kojem će se razgovarati o stanju u Gazi.

Zvaničnici Arapske lige su ocijenili stanje u Pojasu Gaze "katastrofalnim“, a na vanrednom sastanku u ponedjeljak razmatraju pozive da se ponovno otvori granični prijelaz Rafah, između Pojasa Gaze i Egipta, usprkos insistiranju Izraela da prijelaz treba ostati zatvoren.

Blokada i prekid isporuka goriva za elektranu u Gazi doveli su do njezina zatvaranja - iako je izraelska strana saopćila da još šalje struju u Gazu iz svoje elektromreže.

Palestinske vlasti počele su tokom vikenda isključivati postrojenja jedine elektrane u Gazi zbog nedostatka goriva. Isključenje je počelo nakon izraelske odluke da obustavi isporuku mazuta na teritoriju kojom upravlja militantna organizacija Hamas.

Palestinski zvaničnici su zato najavili da će elektrana u Gazi potpuno prestati s radom i upozorili da će to imati velike posljedice po lokalno stanovništvo, a naročito na bolnice i postrojenja poput onog za preradu otpadnih voda.

U Gazu sada ubrzano pristižu isporuke neophodne robe - zalihe svijeća i baterijskih lampi, kao i osnovnih životnih namirnica - riže, brašna i ulja.

Iako Izrael zadovoljava polovinu od ukupnih energetskih potreba Gaze, zvaničnici kažu da će prestanak rada ove elektrane imati teške posljedice.

Izrael je saopćio da želi izvršiti pritisak na Hamas kako bi zaustavio raketne napade iz Gaze na izraelske gradove, javio je BBC.

Ujedinjene nacije međutim kažu da je ovakva blokada u suprotnosti s osnovnim humanitarnim standardima.