Svijet
5

Mubarak: Hoće da me ubiju

FENA
Hosni Mubarak (Foto: Arhiv/AFP)
Hosni Mubarak (Foto: Arhiv/AFP)
Bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak, koji izdržava doživotnu robiju, upozorio je svjetske lidere i nevladine organizacije da nove vlasti žele da ga ubiju u zatvoru, prenio je njegov advokat agenciji AP.

"Apeliram preko agencije Assocated Press na svjetske lidere i nevladine organizacije: Spasite Mubaraka", poručio je njegov advokat Ferid el-Dib, dodavši da je Mubarakovo stanje veoma kritično.

Zdravstveno stanje svrgnutog egipatskog predsjednika dodatno se pogoršalo s obzirom na to da su doktori dva puta morali da ga priključe na defibrilator i da se on nalazi na infuziji, saopćili su zvaničnici egipatske službe sigurnosti.

Zvaničnici zatvora Tora u Kairu nisu pojasnili da li je defibrilator korišten kako bi se Mubarak (84) reanimirao ili zbog održavanja ravnomjernog srčanog ritma, pošto je AP javio da se Mubarak jučer onesvijestio nekoliko puta i da ima povišen krvni pritisak, depresiju i poteškoće s disanjem.

Mubaraku, koji se devet dana nalazi u zatvorskoj bolnici, 6. juna se stanje pogoršalo i ljekari su morali u pet navrata da upotrijebe respirator da bi mu pomogli da ponovo uhvati zrak, prenio je RTS.

Bivši egipatski predsjednik i njegov ministar unutrašnjih poslova Habib el-Adli osuđeni su 2. juna u Kairu na doživotni zatvor zbog ubistva demonstranata tokom prošlogodišnjih masovnih protesta, dok su šestorica bivših komandanata policije oslobođeni.