Svijet
0

Muameru Gadafiju oduzet bugarski orden

FENA
Muamer Gadafi; Foto: Reuters
Muamer Gadafi; Foto: Reuters
Gradska uprava u Sofiji oduzela je orden dodijeljen 1978. godine libijskom vođi Muameru Gadafiju u znak protesta protiv smrtne presude izrečene u Libiji za pet bugarskih medicinskih sestara i jednog palestinskog liječnika, saopćila je u srijedu općinska glasnogovornica.

Pozlaćeni počasni orden Sofije uručen je Gadafiju prilikom njegove posjete komunističkoj Bugarskoj kojoj je Libija bila prvi trgovinski partner među zemljama u razvoju.

Općinski savjetnici su u srijedu jednoglasno odobrili prijedlog gradonačelnika Bojka Borisova koji je kazao: "Orden ne može pripadati nekome ko muči nevine."

Bugarske medicinske sestre i palestinski liječnik osuđeni su na smrtnu kaznu zbog optužbe da su injekcijom zarazili virusom side više od 400 libijske djece, što su oni negirali.

Pokrenuli su žalbeni postupak pozvajući se na svjedočenja međunarodnih stručnjaka, među kojim je i Luc Montagnier (Lik Montanije), jedan od otkrivača virusa side, koji su utvrdili da je do epidemije došlo zbog loše higijene u dječijoj bolnici u Benghaziju.