Sahrana po islamskim običajima
0

Muamer Gadafi sahranjen na nepoznatoj lokaciji u pustinji

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši libijski vođa Muamer Gadafi sahranjen je u zoru u utorak na nepoznatoj lokaciji u pustinji, potvrdili su zvaničnici Nacionalnog prijelaznog vijeća, a piše Al Jazeera.

Vojno vijeće Misrate je objavilo da je na Gadafijevom pogrebu bilo nekoliko rođaka i zvaničnika. Njihov glasnogovornik Ibrahim Beitalmal je u napisanoj poruci pročitanoj AP-u kazao da je Gadafi pokopan po islamskim običajima u 5 sati, piše Al Arabyja.

Beitalmal je kazao da će lokacija ostati nepoznata kako bi se spriječilo skrnavljenje grobova. BBC piše da su sahrani prisustvovala četiri svjedoka koja su dali zakletvu na Kur'an da nikada neće odati mjesto gdje je zakopan. Svjedoci su poručili da neće odati gdje je Gadafijev grob.

Zavničnici Nacionalnog prijelaznog vijeća ranije su izvijestili da će tijelo Muamera Gadafija biti pokopano na nepoznatoj lokaciji kako bi se izbjegle svađe oko njegovog leša zbog kojih je nova libijska vlast strahovala da će ugroziti stabilnost u zemlji.

Nakon što je ubijen u četvrtak tranzicijska vlada izložila je Gadafijevo tijelo u hladnjači jedne klaonice dok su se njeni članovi prepirali o tome šta da urade s njim.

U hladnjači su bila izložena i tijela Gadafijevog sina Mutasima i nekadašnjeg vrhovnog zapovjednika libijske vojske Bakra Junisa. No, truljenje leševa prisililo ih je da u ponedjeljak zatvore ulaz u hladnjaču.

Iako još uvijek nema zvanične potvrde, vjeruje se da je i njegov sin Mutassim sahranjen na istoj lokaciji.

Gadafijeva porodica je nakon njihovog ubistva tražila tijela Muamera i Mutasima, kako bi ih sahranila po islamskim običajima. No, nova libijska vlast nije udovoljila njihovim zahtjevima.