Svijet
199

Muallem: Branit ćemo se ako nas SAD napadne, svijet će se iznenaditi

Klix.ba
Sirijski režim je poručio da će se braniti ako američka vojska napadne ovu zemlju. Naime, američki ministar odbrane Chuck Hagel izjavio je da su snage SAD-a "spremne" da pokrenu napade na Siriju te da se samo čeka naređenje predsjednika Baracka Obame.
Foto: AFP
Foto: AFP

Sirija nije ostala nijema na takve izjave te je obećala da će uzvratiti, dok je Rusija, najveći saveznik predsjednika Bashara al-Assada, upozorila da bi upotreba vojne sile imala katastrofalne posljedice, piše AFP.

Tokom konferencije za novinare, sirijski ministar vanjskih poslova Walid Muallem rekao je da će se Damask braniti od bilo kakvih napada.

"Imamo dvije opcije - da se predamo ili da se branimo svim raspoloživim sredstvima, a mi biramo drugu opciju", rekao je on.

Muallem je kazao da Sirija ima takve resurse da će se svijet iznenaditi i upozorio da bi vojna akcija protiv njegove zemlje samo išla u korist Izraela i Al Kaide.

Muallem se obratio medijima u trenutku kada se očekuje odluka američkog predsjednika Obame o napadu na Siriji nakon što je utvrđeno da je u ovoj zemlji korišteno hemijsko oružje.

Takva akcija ne bi trajala više od dva dana, a podrazumijevala bi upotrebu dalekometnih raketa, a gađane bi bile samo vojne mete koje nisu direktno povezane sa sirijskim nuklearnim arsenalom.

""Mi smo u stanju pune pripravnosti kako bismo ispunili i izvršili svako naređnje koje predsjednik izda", izjavio je Hagel za BBC. Američki državni sekretar John Kerry izjavio je kako postoje "neporecivi" dokazi da je sirijska vlada koristila hemijsko oružje.

NBC News tvrdi da će SAD s napadima početi već u četvrtak, 29. augusta.