Independent
0

Može li se vjerovati Ahmadinejadu?

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Čini se da Teheran povlači pomirljive poteze u sporu sa Zapadom oko iranskoga nuklearnog programa, piše u četvrtak londonski The Independent.

Glavni iranski nuklearni pregovarač Said Jalili u utorak je nagovijestio da Teheran ima nove prijedloge, a diplomati su u srijedu uvečer potvrdili da bi Iran mogao tražiti obnovu pregovora o svome nuklearnom programu prije nego što se svjetski lideri okupe u Ujedinjenim nacijama krajem mjeseca da razmotre uvođenje novih sankcija.

Independent piše da je nezahvalno pogađati motive Teherana i da analitičari upozoravaju kako je moguće da režim Mahmuda Ahmadinejada, još uvijek suočen s nezadovoljstvom oko nedavnih predsjedničkih izbora, samo pokušava zamutiti vodu uoči kritičnih susreta u New Yorku.

Američki predsjednik Barack Obama, uz podršku Britanije, Njemačke i Francuske, nastavlja s dvojakim pristupom nuđenja saradnje pod uvjetom da Teheran prekine aktivnosti vezane za obogaćivanje urana.

Uspostavljanje kontakta s takozvanim "otpadničkim režimima" jedna je od osobenosti Obamine vanjskopolitičke vizije, ali, primjećuje Independent, on ne može čekati unedogled da Iran uzme mrkvu, između ostalog i zbog pritiska Izraela i njegovog spominjanja vojnih udara.

Nije potpuno jasno koliko daleko Iran može ići, djelimično i zbog nastavka unutrašnjih previranja.

U srijedu je objavljena vijest da će biti smijenjeno četrdeset iranskih ambasadora i čini se da je riječ o onima koji su pokazali simpatije prema junskim protestima nakon predsjedničkih izbora.

Taj potez pokazuje da čvrstorukaši u režimu još uvijek nisu završili obračun s neistomišljenicima, a ostaje da se vidi je li to znak slabosti ili dokaz da i dalje čvrsto drže vlast u rukama, zaključuje Independent.