Svijet
3

Može li je stići? Sanders "diše za vratom" Hillary Clinton

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon što je pobijedio u tri posljednja predizborna događaja Demokratske partije, Bernie Sanders je najavio još veći preokret u utrci sa Hillary Clinton.

Sanders je odnio pobjedu u predizborima koji su održani na Aljasci, državi Washington i na Havajima, nakon čega se približio svojoj suparnici u broju osvojenih delegata. Ipak, ukoliko se broje superdelegtati, visokorangirani predstavnici partije, Clinton je još uvijek daleko od samoprozvanog socijaliste.

Ipak, tvrdi Sanders, superdelegati će se naposljetku prikloniti njemu, a ne Clinton, čemu svjedoči momentum njegovih trijumfa i procjene po kojima bi Sanders bolje izašao na kraj sa republikanskim protukandidatom. Naime, superdelegati za razliku od delegata mogu mijenjati osobu koju podržavaju.

„Imamo momentum. Veliki broj superdelegata se možda preispita kada je u pitanju njihova pozicija uz Hillary Clinton“, rekao je Sanders.

Između Clinton i Sanders nalazi se oko 300 delegata, Clinton ima 1.243, dok Sanders ima 975. Superdelegati ovu razliku povećavaju na čak 700.