Skandal s mlijekom u prahu
0

Možda i više od 90.000 otrovane djece u Kini

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Broj kineske djece koja su se otrovala mlijekom u prahu mogao bi se skoro udvostručiti od posljednje brojke koju je objavilo ministarstvo zdravstva, dok je zvaničnik izjavio u srijedu da je broj novih slučajeva u opadanju.

Vlada u Pekingu bori se protiv štetnih posljedica mlijeka zaraženog industrijskom hemikalijom melaminom. Najmanje četiri bebe u Kini su umrle a hiljade odraslih se razboljelo, dok je na hiljade proizvoda s kineskim mlijekom širom svijeta povučeno.

Vlada nije ažurirala brojke od 21. septembra kada je javila da su 12.892 djeteta u bolnici, 104 ozbiljno bolesna, a blizu 40.000 ostalih zatrovano ali im nije potrebno ozbiljnije liječenje.

U izvještajima lokalnih medija širom zemlje koje je prikupio Reuters ukazuje se, međutim, da je broj zatrovane djece porastao na skoro 94.000, iako većina nije u ozbiljnom stanju.

U nekim regijama broj dijagnoza dostigao je nebeske visine u samo nekoliko dana. U najekstremnijem slučaju, u u sjeverozapadnoj pokrajini Gansu broj oboljele djece porastao je 26. septembra na 13.459 sa 1.695 od sedmice ranije, javila je zvanična novinska agencija Xinhua.

Najteže pogođena dosad je centralna pokrajina Henan, sa više od 30.000 zabilježenih slučajeva do kraja septembra. Pokrajina je sjedište mljekarske grupe Sanlu, koja je proizvela zatrovano mlijeko što je izazvalo skandal širom svijeta.

Uprkos rastu slučajeva širom zemlje - izgleda da je tek nekoliko regija ostalo potpuno imuno - vlada tvrdi da je problem pod kontrolom a posljednje provjere nisu pronašle tragove melamina, otrovnog dodatka, u tečnom mlijeku.

Broj oboljele djece koja se nalaze u bolnicama također je opao nakon što je vijest o problemu dominirala domaćim medijima i brzo se raširila putem interneta, izazivajući kod roditelja dodatnu zabrinutost u vezi s načinima hranjenja djece.

"Broj izvještaja o djeci kojima je dijagnosticirano trovanje i primljena su u bolnicu značajno je opao", izjavio je Chen Junshi, istraživač iz Instituta za sigurnost hrane Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

On je, međutim, odbio reći koliki je ukupan broj oboljelih.

"Nisam ovlašten da objavim broj oboljele djece", izjavio je on na konferenciji za novinare održanoj u ministarstvu zdravstva.