Svijet
0

Mousavi pozvao na nove proteste u četvrtak

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iranski opozicijski lider Mir Hossein Mousavi u srijedu je otvoreno izazvao vrhovnog vođu zemlje i sistem predvođen teokratijom pozivajući na masovni miting u znak protesta protiv spornih izbornih rezultata i nasilja nad njegovim pristalicama.

Vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei izjavio je noć ranije kako bi Mousavi trebalo da iznosi svoje zahtjeve putem izbornog sistema zemlje i da se Iranci moraju okupiti iza svoje islamske vlade, u neuobičajenom apelu u reakciji na napetosti oko predsjedničkih izbora. Mousavi, međutim, izgleda ne namjerava odstupiti.

Njegov poziv na demonstracije u četvrtakna sa web stranice uslijedio je kratko nakon što je moćna iranska vojna sila saopćila da te stranice i blogeri moraju ukloniti sve materijale koje "stvaraju napetosti" ili će se suočiti sa zakonskom akcijom, javio je AP.

"Sazivamo mirni protest protiv nepoštenih izbora i radi ostvarenja našeg cilja - poništavanja izbornih rezultata", izjavio je Mousavi.

On je pozvao na "nove predsjedničke izbore koji neće ponoviti sramne prevare s ranijih izbora".

Mousavi i njegove pristalice optužuju vladu za namještanje izbora održanih u petak na kojima je aktuelni predsjednik Mahmoud Ahmadinejad proglašen aposolutnim pobjednikom.

Njihovi ulični protesti u pratnji s izraženim nezadovoljstvom prema utjecajnim imamima i političkim ličnostima predstavljaju jednu od najtežih prijetnji iranskoj složenoj mješavini demokratije i vjerske vlade koja je nastala nakon islamske revolucije 1979.