Svijet
22

Moualem: U Siriji ratuju borci iz 83 zemlje i povezani su sa Al-Kaidom

Klix.ba
Sukobi u Siriji bi mogli biti okončani za nekoliko sedmica ako bi zapad i druge regionalne sile prestali podržavati pobunjenike na terenu, izjavio je sirijski ministar inozemnih poslova Walid Moualem.

Osvrćući se na posljednju sjednicu Generalne skupštine UN-a Moualem je za RT izjavio da je ona bila dosta drugačija od prethodnih te da su svjetski zvaničnici počeli bolje razumijevati ono što se dešava u Siriji.

"Počeli su shvatati da se mi u Siriji borimo sa terorističkim grupama koje su povezane sa Al-Kaidom. Tamo se nalaze borci iz 83 zemlje svijeta. Drugo, sada se napokon počinje govoriti o političkom rješenju za Siriju nakon odluke o predaji hemijskog oružja", kazao je Moualem.

On je dodao kako vjeruje da je dijalog među samim Sirijcima način da se problemi riješe.

"Mnoge zemlje govore o tome i podržavaju političko rješenje. To je važno, ali također moraju biti svjesne da trebaju prestati oružano i finansijski pomagati terorističke grupe u Siriji. To se posebno odnosi na susjedne zemlje kao što su Turska, Saudijska Arabija i Katar. Na taj način, ako su voljni uraditi tako, uvjeravam vas da je onda na pomolu rješenje u Ženevi 2.", rekao je ministar.

Moualem je također izjavio da sirijska vlada u potpunosti kontrolira svoje hemijsko oružje, ali da su zabrinuti da ga i pobunjenici imaju i da bi ga mogli zloupotrijebiti kako bi pokazali zapadu da Sirija navodno nije iskrena u svojim obavezama da ga preda.