Svijet
0

Most u Minnesoti bio je nesiguran još 1990.

Sarajevo-x.com
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Čelnici Minnesote su bili upozoreni na probleme u vezi s mostom na rijeci Mississippi još 1990. godine jer je inspekcija otkrila da je struktura mosta oštećena i nesigurna za ljude. Bez obzira na upozorenja, čelnici su se nadali da će nekoliko potpornih čeličnih instalacija uspjeti održati most.

Čelnici Minnesote su izbjegavali inspekcije iako je most bio nesiguran po ljude. Još prije 17 godina, stručnjaci su upozorili da je most nestabilan i da bi mogao biti koban, ali su se vlasti oglušile o to i tek predostrožnosti radi, napravili nekoliko potpornih instalacija ispod mosta, prenosi Associated Press.

"Mislili smo da smo uradili sve što se moglo uraditi. Očigledno je nešto pošlo po zlu", rekao je Dan Dorgan, glavni inženjer mosta.

Vlasti još uvijek vješto izbjegavaju dati odgovore na pitanja da li se ovakva tragedija mogla spriječiti ranije, prebacujući svu pažnju na nestale čija su tijela još uvijek duboko pod vodom i tonama cementa.

Godine 1990. federalne vlasti su most na Mississippiju ocijenili kao "strukturalno nesiguran" zbog oštećenja koja su uslijedila na njegovim nosačima uslijed korozije. Ovakva ocjena značila je da se most treba podvrgnuti rekonstrukciji i zamjeni potrošenih dijelova. Pukotine i ostali manji problemi su riješeni, ali je most još uvijek bio nestabilan. Trebalo ga je zatvoriti u potpunosti i dati ga na osebujnu rekonstrukciju.

Trenutno još uvijek ne znaju šta je ili ko je doprinijeo ovoj tragediji, ali se vjeruje da će se istraga provesti i da će oni koji budu krivi odgovarati.