Nakon vraćanja djeteta
0

Moskva zaprijetila suspenzijom usvajanja djece

SRNA
Artyom Savelyev
Artyom Savelyev
Rusija je zaprijetila da će suspendovati sva usvajanja djece u SAD, nakon odluke jedne američke majke da vrati svog usvojenog sedmogodišnjeg sina nazad u Moskvu, sa porukom da ga više ne želi.

Dječak Artyom Savelyev, koji je u SAD-u preimenovan u Justina Artyoma Hansena, stigao je rano jutros u Moskvu.

Artyoma, koji je rođen u Vladivostoku, prije šest mjeseci usvojila je samohrana majka Torry Hansen iz mjesta Shelbyville u Tennesseeu. 

Dječak se vratio u Moskvu sa pisanom porukom Hansenove koja je navela da ne želi više da bude roditelj tom djetetu, jer "ono ima ozbiljne psihološke probleme", prenosi DPA.

"Ovo je dijete je mentalno nestabilno. On je nasilan  i ima ozbiljne psihopatske poremećaje. Meni su lagali i prevarili su me radnici sirotišta", navela je Hansenova u poruci, što je izazvalo buru reagovanja u Rusiji i SAD.

Na ovaj slučaj reagovao je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, koji je u izjavi za televizijsku mrežu ABC rekao da je potez majke "monstruozno djelo" izrazivši  zabrinutost zbog tretmana ruske djece kod američkih usvojitelja.

"Cijeli slučaj je veoma zabrinjavajući", rekao je portparol State Departmenta P.J. Crowley novinarima u Washingtonu, dodajući da dvije zemlje dijele odgovornost za bezbjednost dječaka.
Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov rekao je državnoj televiziji Rusija-24 da se moraju zaustaviti sva usvajanja dok Rusija i SAD ne postignu adekvatan sporazum o ovome.

"Prekršena je procedura vraćanja usvojenog djeteta", rekao je Pavel Astahov, ruski zvaničnik za prva djece.

"Majka je odlučila da sebi malo olakša život rekavši da ostavlja dječaka jer  ne želi da  joj dječak uništi život, njenu porodicu i da zbog njega izgubi prijatelje", rekao je Astahov televiziji RT.

On je dodao da oni posjeduju zdravstveni karton dječaka i da je on psihički stabilan i da nema nikakve mentalne ni fizičke anomalije.

"Artyom je došao u Moskvu sam sa kutijom keksa i slatkiša. Majka je organizovala da ga na aerodromu dočeka privatni vodič i da ga ostavi ispred Ministarstva obrazovanja za 200 dolara", rekao je Astahov.

On je dodao da će Artyom biti prebačen u bolnicu kako bi se provjerilo da li ima neku zaraznu bolest i da li ima znakove traume ili prebijanja. 
Artyomće biti u karantinu dvije nedjelje, a zatim će biti prebačen u dom za djecu bez roditelja.