Svijet
0

Moskva: Više hiljada mladih obilježilo rođendan Vladimira Putina

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Više hiljada članova omladinskog pokreta Naši, koji podržava politiku Kremlja, okupilo se u nedjelju u Moskvi povodom 55. rođendana predsjednika države Vladimira Putina. Oko 10.000 ljudi, od kojih su mnogi nosili nogometne dresove s Putinovim likom, uzvikivalo je čestitke predsjedniku.

U Putinovom rodnom gradu Sankt Peterburgu stotinjak članova pokreta je istaknulo portrete mladih duž jednog od historijskih gradskih kanala, kao poklon "njihovome voljenom predsjedniku".

Rođendan predsjednika podudara se s komemoracijom povodom ubistva, prije godinu dana, žestoke kritičarke politike Kremlja novinarke Ane Politkovskaje.

Vladimir Putin, koji bi trebalo da napusti funkciju nakon predsjedničkih izbora u martu 2008., pozvao je u nedjelju u Kremlj vojne zvaničnike Rusije povodom svoga rođendana, izvještava VoA.

"Obično ne pravim nikakvo slavlje. Ali ove godine, zbog predstojećeg završetka moga mandata, pomislio sam da u Kremlj pozovem stalne članove ruskog Vijeća sigurnosti, glavnog štaba vojske, zapovjednike regija", rekao je u Putin prilikom posjete Tadžikistanu.

Šef ruske države najavio je da namjerava zadržati jaku političku poziciju i nakon izbora, vjerovatno kao novi premijer.

Prema ruskom ustavu, nakon dva uzastopna mandata Putin se ne može kandidirati na predsjedničkim izborima u martu 2008. godine.