Svijet
0

Moskva upozorila EU na mogućnost uzvratne zabrane letenja

FENA
Moskva je upozorila Evropsku uniju da bi nekim evropskim teretnim avioprijevoznicima mogla da uskrati pravo da lete iznad Rusije zbog kršenja propisa o letenju.

"Ako zvaničnici iz EU ne preduzmu odgovarajuće korake ka brzom rješavanju nastale situacije, ruska Savezna uprava za kontrolu letenja će ukinuti dozvole za letenje u ruskom vazdušnom prostoru onim kompanijama čije su posade izazvale incidente u kojima su bili očigledni neobučenost posade i odsustvo discipline", izjavio je sinoć u Moskvi portparol Uprave Andrej Prianišnikov.

Rusko upozorenje dolazi nakon prošlomjesečne odluke Evropske unije da devet ruskih prijevoznika stavi na "crnu listu" koja odobrava let samo "u izuzetnim prilikama i pod veoma oštrim uslovima", zbog toga što je, kako je navedeno, registrovano njihovo nepropisno letenje u periodu od 2004. do 2006. godine.

Ruska uprava za kontrolu letenja je sada navela da je samo u moskovskom vazdušnom prostoru u razdoblju od juna 2006. do februara ove godine 18 evropskih aviona letjelo na nedozvoljenim visinama, a da je pet letelica ušlo u zabranjene zone, ističe njemačka novinska agencija DPA, koja takođe prenosi saopćenje ruske uprave.

"Samo zahvaljujući brzoj akciji kontrole letenja i njenoj urgentnoj saradnji s vojnim vazduhoplovstvom spriječene su opasne situacije i nesagledive posljedice koje su mogle da se dogode nad gusto naseljenim područjima", rekao je Prianišnikov.

On je, međutim, odbio da saopći imena vlasnika tih aviona dok ne stigne odgovor iz Evropske konferencije civilnog vazduhoplovstva (ECAC), jer je, u međuvremenu, predsjednik ruske uprave letenja Aleksander Neradko uputio pismo predsjedniku ECAC u kome ga upozorava na mogućnost zabrane letenja nekim evropskim kompanijama na ruskom nebu zbog nepoštovanja ruskih propisa o letenju.

Rusija i Evropska unija su u zategnutim odnosima i zbog spora oko isporuka ruskih energenata, i zabrane uvoza u Rusiju poljskog mesa i mesnih prerađevina, podsjeća agencija AP.