Svijet
0

Moskva: UN ometaju istragu upotrebe hemijskog oružja

SRNA
Aleksandar Lukaševič
Aleksandar Lukaševič
Moskva smatra da UN ometaju istragu navodne upotrebe hemijskog oružja u Siriji, pod pritiskom "određenih zemalja", saopćeno je iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Pod pritiskom određenih zemalja, UN su zauzele nekonstruktivan i nedosljedan stav i u suštini ometaju istragu o upotrebi hemijskog oružja u Siriji 19. marta", navodi se u saopćenju.

Ministarstvo ocjenjuje da je ponašanje UN "neprihvatljivo i nedopustivo" i poziva ovu organizaciuju da počne da djeluje na principima nepristrasnosti.

Sirijske vlasti optužile su militante za upotrebu hemijskog oružja u napadu u blizini grada Alepa 19. marta, kada je poginulo najmanje 25 ljudi, a više od 100 ranjeno, podsjeća agencija RIA Novosti.

Generalni sekretar UN Ban Ki.moon rekao je 21. marta da će UN povesti nezavisnu istragu ovog slučaja.

"Međutim, pod pritiskom zapadnih članica Vijeća sigurnosti, UN su preduzele neopravdane korake proširenja mandata misije istražujući sve druge slučajeve navodnog korištenja hemijskog oružja u Siriji", izjavio je ranije portparol Ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Lukaševič.

On je dodao da je pristup generalnog sekretara UN Ban Ki-moona ovom pitanju "kontraproduktivan" i da nema informacija koje bi ukazivale na bilo koji drugi slučaj upotrebe hemijskog oružja u Siriji.