Svijet
0

Moskva treba proizvoditi više oružja da bi ostala velika sila

FENA
Moskva
Moskva
Rusija treba proizvoditi i prodavati više sofisticiranog oružja kako bi zadržala status "velike sile", izjavio je u utorak ruski ministar odbrane Sergej Ivanov.

"Naša zemlja ne može zadržati status velike sile oslanjajući se samo na prostor svoje teritorije te na svoje prirodne resurse", rekao je Ivanov a navodi ga agencija Ria Novosti.

"Imamo samo jedno rješenje, proizvoditi konkurentne proizvode i osvajati međunarodna tržišta", dodao je on.

"Stabilno funkcioniranje odbrambene industrije doprinosi razvoju industrije i nauke te prijelazu s jednog ekonomskog modela, utemeljenog na sirovinama, na drugi inovativni model, naglasio je Ivanov.

Predsjednik Vladimir Putin je početkom decembra izrazio zadovoljstvo zbog značajne ruske prodaje oružja u 2006. u iznosu od šest milijardi dolara, što Rusiju čini jednom od prvih prodavača oružja u svijetu.

Prema izvještaju američkog Kongresa, objavljenom krajem novembra, Moskva je u 2005. imala sedam milijardi dolara ugovora o oružju sa zemljama Azije, Afrike i Latinske Amerike, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na 5,4 milijarde dolara koliko je ostvareno u 2004., što Rusiju svrstava u prvi red zemalja isporučilaca oružja zemljama u razvoju.