Svijet
0

Moskva traži reformu izbornih misija OSCE-a

FENA
Rusija u dokumentu koji je uputila Organizaciji za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) navodi da je nezadovoljna njezinim posmatračkim misijama i traži njihovu reformu, izjavio je u petak ruski ambasador pri OSCE-u, potvrdivši infomacije iz diplomatskih izvora.

"Rusija i zemlje koje su napisale ovaj dokument ozbiljno su zabrinute zbog načina na koji OSCE-ov Ured demokratskih institucija i ljudskih prava nadzire izbore", izjavio je Aleksej Borodavkin agenciji Interfax, prenosi AFP.

"Često, prije nego što izvrše tehničke procjene izbora, posmatrači izgovaraju političke osude koje ponekad imaju negativan utjecaj na političku stabilnost država u kojim se obavlja misija", dodao je Borodavkin.

"Drugi aspekt koji nam ne odgovara je taj što se posmatranje obavlja uglavnom u zemljama istočno od Beča i što je glavna pažnja usmjerena na postsovjetske zemlje, iako ima puno kršenja u zemljama zapadno do Beča", kazao je on.

Ambasador nije precizirao koje druge zemlje su potpisale dokument. Rusija je pokrenula ovaj postupak iako OSCE još uvijek čeka poziv Moskve kako bi poslao posmatrače na ruske izbore 2. decembra.

Prema diplomatskim izvorima u Beču, Rusija je predložila da se ograniče aktivnosti međunarodnih posmatrača tokom izbora u državama bivšeg SSSR-a smanjivanjem misija i zabranom objavljivanja njihovih izvještaja nakon izbora.

Ruski ambasador u OSCE-u je isto tako osudio način na koji se biraju šefovi posmatračkih misija, jer "nije transparentan".

"Nijedanput u povijesti Ureda predstavnik neke zemlje iz ZND-a (Zajednice nezavisnih država, 12 bivših sovjetskih republika) nije predvodio jednu posmatračku misiju", kazao je on.

O ovom dokumentu će se raspravljati na skupu ministara vanjskih poslova OSCE-a 29. i 30. novembra u Madridu, kazao je Borodavkin.