Svijet
0

Moskva traži od Minska da oslobodi ruske građane uhapšene tokom protesta

FENA
Službena Moskva zatražila je u srijedu od Bjelorusije što skorije oslobađanje svih ruskih građana uhapšenih u Minsku tokom protesta bjeloruske opozicije.

U telefonskom razgovoru zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Grigorij Karasin rekao je u srijedu prvom zamjeniku šefa bjeloruske diplomacije Igoru Petrišenku da je neophodno osloboditi sve uhapšene ruske građane koji se trenutno nalaze u privremenom pritvoru, saopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Agencija Itar-Tass prenijela je izjavu savjetnika u ruskoj ambasadi u Minsku Vadima Guseva da je utvrđeno gdje se nalazi svih osam ruskih državljana uhapšenih u Minsku 19. i 20. decembra.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da veleposlanstvo Rusije u Minsku poduzima sve neophodne korake za pružanje pravne zaštite i konzularne pomoći ruskim građanima koji su privedeni, uz pozivanje na "kršenje poretka organiziranja i održavanja masovnih manifestacija ili protesta".

Navodi se da su ruski konzularni službenici obišli pet pritvorenika, kojima je određen pritvor od 10 do 15 dana i koji nisu iznosili žalbe na postupanje s njima.

Agencija RIA Novosti, pozivajući se na saradnika peterburških novina "Moj rejon", javila je da je fotoreporter Aleksandar Astafjev pušten i da se nalazi na putu za Sankt Peterburg. "U sudu su nam potvrdili da je pušten", rekao je sagovornik te agencije.

RIA Novosti podsjeća da je opozicija u Bjelorusiji, nezadovoljna izvještajima o pobjedi bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka na izborima za predsjednika države, 19. decembra navečer organizirala nedozvoljeni miting u centru Minska napadajući zgradu vlade.

Policija je rastjerala okupljene i privela 639 osoba, uključujući opozicijske čelnike, navodi ruska agencija.