Anatolij Serdjukov
0

"Moskva spremna na razgovore o raketnom štitu"

SRNA
Anatolij Serdjukov
Anatolij Serdjukov
Rusija je otvorena za razgovore o planiranom evropskom raketnom štitu NATO, ali želi da igra jednaku ulogu u njegovom razvoju, rekao je ruski ministar odbrane Anatolij Serdjukov.

"Najvažnija stvar za nas je da definišemo koje su istinske opasnosti za Evropu, a drugo da vidimo da li je Rusija u istoj ravni kao učesnik", rekao je Serdjukov njemačkom nedjeljniku "Spiegel", dodajući da se samo na taj način može postaviti antiraketni odbrambeni štit na zadovoljstvo svih.

On je istakao da se trenutno ulozi i opasnosti vide drugačije. "Mi ne dijelimo sva gledišta Zapada o kapacitetu iranskog nuklearnog programa", rekao je Serdjukov.

Serdjukov ne odbacuje mogućnost da će u bliskoj budućnosti dva bivša rivala hladnog rata posmatrati jedni druge više kao partnere.

Ruski predsjednik Dmitri Medvedev, koji će učesvovati na samitu NATO u Lisabonu u novembru, izjavio je ranije da je Moskva spremna da razgovara sa Alijansom o antiraketnom štitu.

"Mislim da sada NATO treba da odluči na koji način misli da se Rusija uključi. Tek nakon analize prijedloga mi ćemo biti u mogućnosti da odgovorimo na pitanje u vezi naših daljih poteza koja se tiču evropske raketne odbrane", rekao je ranije Medvedev.

Prethodni američki planovi da rasporedi antiraketni sistem u bivšim sovjetskim satelitima naljutili su Kremlj, ali NATO se sada nada da će ublažiti sumnje uključivanjem Moskve u šire planiranje sistema.

Washington insistira da je namjena štita da zaštiti od "neprijateljskih zemalja" kao što je Irani i da nema skrivene namjere protiv Rusije.

Medvedev već duže vremena promoviše zajedničku evropsku bezbjednosnu strategiju koja bi povezala Evropu nekada razdvojenu između Zapada i sovjetskog bloka.

Francuska, Njemačka i druge zapadne sile pristale su da razmotre prijedlog, ali su i dalje vezane za NATO viziju evro-atlantskog pakta uključujući SAD i Kanadu, sa Savjetom Rusija-NATO kao pridruženim članom.