Savjet doktorima
0

Moskva skriva broj umrlih od vrelina?

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Jedan od doktora je ipak progovorio, ali je tražio da njegovo ime ne bude objavljeno. Kazao je da su te instrukcije date u neformalnim razgovorima, odnosno da je doktorima savjetovano da koriste dijagnoze koje će "zvučati manje zastrašujuće", prenosi BBC.

Doktorima u Moskvi naređeno je da ne uspostavljaju dijagnozu koja se tiče udara vreline kao uzrok povećanog broja smrtnih slučajeva, objavili su ruski mediji.

Meteorolozi ne najavljuju prolazak toplotnog vala, iako su temperature opale. Požari i dalje haraju zemljom, a u četvrtak ujutro zabilježeno ih je 66. Četrdeset ih je u tresetištu, što znači da ih je jako teško ugasiti.

Broj mrtvih naustavio se na 54, među kojima su i dva vatrogasca stradala u blizini centra za nuklearna istraživanja Sarov.

Vatrogasci se bore i sa vatrenom stihijom na 100 km od mjesta nesreće u Černobilu, ali eksperti tvrde da nema opasnosti od kontaminacije radioaktivnim česticama koje se nalaze u tamošnjem tlu i vegetaciji.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev saopćio je da je četvrtina poljoprivrednih površina uništena, što će utjecati na cijene na tržištu.