Vladimir Putin
0

"Moskva se orijentira na Obamine izjave o 'štitu'"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rusko rukovodstvo će se orijentirati samo na ono što predsjednik SAD-a Barack Obama govori o proturaketnoj odbrani, a ne i drugi dužnosnici, izjavio je u srijedu ruski premijer Vladimir Putin novinarima po završetku posjete Kini.

Putin je to rekao zamoljen da komentira izjavu američkog pomoćnika ministra za odbranu Alexandera Vershboa da SAD namjerava razmotriti instaliranje proturaketne odbrane na Kavkazu.

"Da komentiram izjave nekih američkih dužnosnika? Nisam to čuo. To je predsjednik Obama rekao?", odgovorio je premijer, a dobivši odrečan odgovor, rekao da se Rusija orijentira na to što govori predsjednik SAD-a.

"A on je rekao da trećeg pozicijskog rejona u Evropi neće biti i mi smo zadovoljni tom izjavom", kazao je predsjednik ruske vlade, dodavši da ni pretpostavljati šta će biti dalje nije mnogo ispravno.

"Zašto bismo tamo nekoga provocirali i plašili?" - upitao je Putin, dodajući da iz Rusije nakon Obamine izjave nije bilo euforije, već je reakcija bila "veoma uzdržana", a rukovodstvo se prema tome odnosilo "s razumijevanjem i zahvalnošću".

"Mislim da je to bila ispravna i hrabra odluka predsjednika Obame", rekao je ruski premijer i dodao kako "pokušaj određenih dužnosnika da dezavuiraju izjavu svoga predsjednika smatra čudnim".

"Međutim, to nije naša stvar, neka tamo unutar administracije (SAD) uvode red", kazao je Putin i dodao da "ako budu donošene neke odluke, i reakcija će biti odgovarajuća".

"Naravno, nje će biti, jer ćemo u svakom slučaju paziti na svoju sigurnost, u svakom slučaju za to imamo sva sredstva", istaknuo je predsjednik ruske vlade.

Putin je rekao da Moskva smatra kako svaka jednostrana akcija koja ruši stratešku ravnotežu vodi odgovoru i utrci u naoružanju, a da Moskva to smatra opasnim i težit će da se u okviru dijalogu pronalaze rješenja koja neće narušavati, već jačati sigurnost, prenio je Tanjug.