Svijet
0

Moskva šalje nosača aviona i flotu vojnih brodova u Siriju

SRNA
Nosač aviona Admiral Kuznjecov
Nosač aviona Admiral Kuznjecov
Penzionisani ruski admiral Victor Kravchenko rekao je da će Moskva će u pomorsku bazu u Siriji poslati flotu vojnih brodova, piše ruski dnevnik Izvestija.

Rusija, koja ima pomorsku bazu za održavanje u Siriji, ostvarila je sa Damaskom trgovinu naoružanjem od više miliona dolara na godišnjem nivou. Rusija i Kina su tokom proteklog mjeseca u Vijeću sigurnosti uložile veto na nacrt rezolucije kojom bi se osudili postupci vlade Bašara al-Asada prema antirežimskim demonstrantima.

Sankcije Arapske lige i pozivi Francuske za ustanovljavanje humanitarnih zona u Siriji pojačali su međunarodni pritisak na Asada da okonča krvoproliće u kojem je, prema podacima UN, tokom devetomjesečnih protesta poginulo 3.500 ljudi.

List Izvestija prenio je Kravchenkovu izjavu da Moskva planira da pošalje svoj nosač aviona Admiral Kuznjecov, patrolni, protivpodmornički brod i druga plovila. 

"Posjedovanje vojne sile pored NATO veoma je korisno za region pošto se spriječava izbijanje oružanog sukoba", rekao je Kravchenko, koji je bio komandant ruske mornarice od 1998-2005. godine. 

Portparol ruske mornarice potvrdio je da će ruski vojni brodovi krenuti u bazu na sirijskoj obali nedaleko od Tartusa, ali da taj odlazak nema nikakve veze sa pobunom protiv Asada. 

List navodi da će na nosaču aviona biti najmanje osam borbenih aviona Suhoj-33, nekoliko Mig-29 i dva helikoptera.