Vladimir Putin
0

Moskva računa na Rim u dijalogu s EU i NATO

FENA
Rusija računa na Italiju kao na posrednika u dijalogu s Evropskom unijom i Sjevernoatlantskim savezom (NATO), izjavio je u srijedu ruski premijer Vladimir Putin na susretu s predsjednikom Italije Giorgiom Napolitanom.

"Uvjek smo računali i nijednom nismo pogriješili računajući na podršku vaše zemlje u našem dijalogu s EU i NATO", rekao je Putin.

Ruski premijer je sa zadovoljstvom konstatirao da su odnosi dvije zemlje ojačali i dobili novu dinamiku, u odnosu na nešto više od prije godinu dana, kada se sa Napolitanom sreo u funkciji šefa ruske države.

Predsjednik Italije ranije u srijedu sreo se s predsjednikom Rusije Dmitrijem Medvedevom i patrijarhom moskovskim i cijele Rusije Aleksijem Drugim.

Napolitano, koji je u utorak doputovao u trodnevnu posjetu Rusiji, potvrdio je da će uskoro Nikoljsko podvorje Ruske pravoslavne crkve u Bariju, gdje se čuvaju mošti svetog Nikolaja Čudotvorca, biti vraćeno Rusiji, javio je Tanjug.

Ruski patrijarh je najavio da će u Italiju uskoro biti upućen pravoslavni episkop.

"Stalno prisustvo episkopa pomoći će izgradnju odnosa kako s italijanskim vlastima, tako i s Rimokatoličkom crkvom", rekao je Aleksij Drugi, iznoseći podatak da pravoslavnih vjernika može biti do milion u Italiji, od kojih je veliki dio ruskih građana.