Svijet
0

Moskva: Putin i Bush sastali se uoči proslave 60. godišnjice pobjede nad fašizmom

NINA
Predsjednici Rusije i SAD-a Vladimir Putin i George Bush sastali su se po dolasku američkog lidera u Moskvu na današnju proslavu jubileja pobjede nad fašizmom.

Sastanak je održan u podmoskovskoj rezidenciji ruskog predsjednika, u neobaveznoj atmosferi, uz šale i obraćanje Busha i Putina jednog drugom sa "ti".

Putin je zahvalio Bushu što je odlučio doći u Moskvu na proslavu 60. godišnjice okončanja Drugog svjetskog rata, rekavši da će na današnjoj svečanosti biti puno gostiju, ali da "dolazak predsjednika SAD-a ima poseban značaj".

Zahvaljujući se na pozivu, Bush je kazao da se "ruski narod žrtvovao za pobjedu nad fašizmom i bez obzira na užasne uvjete pobijedio u tom ratu".

Razgovori dvojice predsjednika vođeni su iza zatvorenih vrata, uz sudjelovanje ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova, sekretara ruskog Vijeća za sigurnost Igora Ivanova, američke državne tajnice Condoleezze Rice i savjetnika američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Stevea Headleya.

Kako su kasnije izjavili Lavrov i Riceova, jedna od glavnih tema bio je Bliski istok, gdje strane "imaju bliske stavove".

Razmatrana je i situacija u Iraku, Sjevernoj Koreji, Iranu i Afganistanu, potvrđena riješenost za daljnju borbu protiv terorizma, a dotaknuta su i pitanja reforme Ujedinjenih naroda i članstva Rusije u Svjetskoj trgovačkoj organizaciji.

Lavrov je kazao da u on i Riceova dobili zadatak da budu u tijesnom kontaktu oko pitanja reforme UN-a, dok je američka državna tajnica primijetila da među predsjednicima postoje sjajni odnosi i da oni mogu otvoreno razmatrati sva pitanja.

"Oni govore ono što misle, ono što imaju na umu, i rade ono što govore", kazala je Riceova.