Svijet
0

Moskva: Protesti protiv zakona o zabrani usvajanja ruske djece državljanima SAD-a

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
U Moskvi su održani protesti protiv zakona kojim se zabranjuje usvajanje ruske djece državljanima Sjedinjenih Američkih Država (SAD), javio je dopisnik agencije Anadolija.

Prema izvještaju policije, na protestima, koje je organizovala ruska opozicija, bilo je oko 10 hiljada demonstranata.

Demonstranti su protestovali i protiv politike ruskog predsjednika Vladimira Putina. Lider Lijevog fronta Udaltsov, kazao je da će organizovati velike proteste protiv vlasti kada se poboljšaju vremenski uslovi.

Policija je tokom protesta pritvorila devet demonstranata.

Ruske vlasti su usvojile zakon o zabrani usvajanja ruske djece državljanima SAD-a koji je reakcija na zakon Magnitsky koji je usvojen u SAD-u i koji zabranjuje mnogim ruskim biznismenima i birokratima ulazak u SAD.

Nakon što je advokat Hermitage Capital Managementa Sergey Magnitsky 2009. godine preminuo u pritvoru u Rusiji, SAD i evropske zemlje su zahtijevale od Rusije da kazne odgovorna lica tvrdeći da nisu poduzete potrebne sigurnosne mjere za zaštitu Magnitskya. Ovim povodom, u SAD-u je u proteklim sedmicama usvojen zakon Magnitsky koji zabranjuje ulazak pojedinim ruskim birokratama u SAD.

Zakon o zabrani usvojanja ruske djece državljanima SAD-a je rezultat smrtnog slučaja 18-mjesečne ruske bebe Dime Yakovleva. Dimu Yakovlev je usvojila američka porodica, ali je beba stradala zbog nemara oca koji je ostavio u vozilu nekoliko sati na velikoj vrućini. Otac je osuđen za ubistvo bez predumišljaja.