Svijet
0

Moskva: Predstavom i vatrometom završena proslava Dana pobjede

NINA
Koncertom i vatrometom na Crvenom trgu u Moskvi sinoć je završena proslava 60. godišnjice pobjede nad fašizmom.

Predstava nazvana "Poklonimo se tim velikim godinama", kojoj je prisustvovalo najviše rusko rukovodstvo, veterani i predsjednik Vladimir Putin, počela je minutom šutnje za poginule u Drugom svjetskom ratu.

Program u kojem su sudjelovali poznati ruski pjevači, vojni zbor i pitomci vojnih škola i akademija završen je velikim vatrometom.

Uži centar Moskve jučer je bio zatvorena pješačka zona po kojoj su šetali ne samo Moskovljani nego i mnogobrojni gosti pristigli iz svih krajeva svijeta, najviše iz zemalja Zajednice Nezavisnih Država.

Posebnu pažnju privlačili su veterani koji su šetali odjeveni u paradnu uniformu i s brojnim medaljama, a na svakom koraku su ih presretali turisti moleći ih da poziraju za poneki snimak za uspomenu. Slavilo se i širom Rusije.

Prema podacima ruskog ministarstva unutrašnjih poslova, samo do 16 sati po moskovskom vremenu (14 sati po srednjoevropskom) u raznim prazničnim marševima, na mitinzima, susretima veterana, narodnim veseljima i koncertima sudjelovalo je više od osam miliona ljudi.